Christian rigsgreve von Pentz (ca. 1600 – september 1651 i Flensburg) var en tysk guvernør og rigsgreve i dansk tjeneste. Han blev knyttet til Christian IVs hof som hofjunker i 1627-29.

 I 1630 blev han udnævnt til guvernør i Glückstadt og han kom i de følgende år til at præge dansk udenrigspolitik. Pentz giftede sig med kongens datter Sophie Elisabeth Christiansdatter i 1634 under det store bilager, men ægteskabet udviklede sig til at blive særdeles ulykkeligt. Etter Christian IVs død blev han afskediget som guvernør af Frederik III. De sidste år af sit liv var Pentz præget af psykiske problemer og dele af tiden blev han spærret inde i et rum.

 Christian von Pentz var medlem af Det Frugtbringende Selskab og modtager af Elefantordenen.

Sophie Elisabeth Pentz (Sophie Elisabeth Christiansdatter) ( 20. september 1619 – 29. april 1657) var datter af Christian 4. og hans hustru til venstre hand Kirsten Munk. Ligesom sin mor og søskende bar hun titlen komtesse af Slesvig-Holsten.

 

Sophie Elisabeth blev født på Skanderborg Slot og blev i store dele af barndommen opfostret hos mormoren Ellen Marsvin. Hun blev som spæd i 1620 forlovet med Christian von Pentz (1600-1651) og gift 14 år efter i 10. oktober 1634 (afholdt i forlængelse af Det store bilager). Hun skulle efter sigende have været hendes mors ynglings, men ellers betegnet som ustyrlig og misundelig og med et voldsomt temperament. Efter mandens død tog hun aktivt parti for sin søster Leonora Christina Ulfeldt og hendes mand rigshofmester Corfitz Ulfeldt i deres kamp mod kronen

Christian rigsgreve von Pentz