Persongalleri

Kong Kong Jacob af Skottland

Jakob 6. af Skotland og 1. af England

Jakob 1. af England (James)

Jakob 1. af England (James) (født 19. juni 1566 død 27. marts 1625) var en søn af Marie Stuart og Henry Stuart, Lord Darnley. Som James 6. blev han konge af Skotland i 1567 et år gammel til sin død. I sine unge år regerede han under formynderskab af flere jarler. Efter Foreningen af kronerne blev han ligeledes konge af England fra 1603 - 1625. Han var den første monark fra Huset Stuart. Han arvede den engelske trone fra den sidste tudorregent, Elisabeth I, der døde uden arving. Han var ivrig katolik, men støttede den anglikanske statskirke. Det førte til et katolske oprørsforsøg, krudtsammensværgelsen. Han var alligevel upopulær, da han ikke hjalp protestanterne i Trediveårskrigen.

 Han var despotisk og nærede overdrevne forestillinger om kongemagten og sin egen videnskabelige indsigt. Henrik 4. af Frankrig kaldte ham "den viseste nar". Han var dog klog nok til aldrig åbenlyst at udfordre parlamentets rettigheder.

 Jakob blev i 1589 gift med Christian 4.s søster, Frederik 2.s datter, Anna.

 I Skotland fik kong Jakob tilnavnet Crazy James på grund af hans frygt for det uforudsigelige og for døden. Det skyldtes først og fremmest, at de foregående fem konger med navnet James alle led en tidlig og voldsom død. Det frygtede han i den grad, at det formentlig har haft indflydelse på hans voksende despoti.